Akyazı Ziraat Odası > Haberler > ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI TARIM BAKANINA İLETTİ

ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI TARIM BAKANINA İLETTİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından düzenlenen Marmara Bölgesi çiftçi sorunları toplantısı Ankara TZOB Otelde yapıldı. Toplantıya; Tarım Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİR’li,Bakan Yarımdıcısı Mehmet Hadi TUNÇ, TZOB Genel Başkanı Ş.Şemsi BAYRAKTAR, Tarım Bakanlığının Genel Müdürleri, Sakarya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova’da bulunan 97 Ziraat Odası başkanları katıldı.

Sakarya İli adına toplantıda söz alan Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener BAYRAKTAR , toplantıda yaptığı konuşmada Sakarya çiftçisinin sorunlarını Tarım Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ ’ye iletti.

BAYRAKTAR’ın ilettiği sorunlar ve talepler ;

1.     Tarım ürünlerinin stoklanmasına imkan sağlayacak Lisanslı Depo kurulması talebi.

İlimizin ana tarımsal ve bitkisel üretimi olan mısır ve fındık üretiminde fiyat istikranın sağlanabilmesi ve araz talep dengesinin oluşturulabilmesi için tarımsal ürünlerin stoklanmasına imkan sağlayacak lisanslı deponun faaliyete geçmesi büyük önem arz etmektedir.

2.     Üretim maliyetlerinin artması.

Çiftçilerimizin üretim yapabilmesi için satın almak zorunda oldukları ve üretim maliyetimizin temel  kalemlerini oluşturan  gübre, tohum, ilaç, mazot ve kredi faiz oranlarındaki artış, ürün fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte bazı ürünlerde üreticimizi çok az kazanmaya bazı ürünlerde ise hiç kazanamamaya bazı ürünlerde de zarar etmeye mahkum etmiştir. Bu sebepledir ki yukarıda zikrettiğimiz temel maliyet kalemlerindeki artış oranları ve ürün satış fiyatları dikkate alınarak desteklemelerde aynı oranda arttırılmalıdır.

3.     Arazi toplulaştırılması talebi.

Bakanlığımız tarafından ilimizde başlatılan arazi toplulaştırma çalışmalarını son derece önemsiyoruz ve Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. İlimizdeki tarımsal işletmelerin küçük ve parçalı bir yapıya sahip olması üretim maliyetlerini olumsuz etkilediğinden son derece verimli olan alanlarda üretim yapan çiftçilerimiz emsal üreticilere göre daha az kazançla çalışmaktadır. Bu sebepledir ki İlimizdeki arazi toplulaştırma projesinin genişletilerek özellikle birinci sınıf tarım alanı olan bütün Sakarya Ovasında hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

4.     Alan bazlı fındık desteği ve mısır prim desteğinin devamını talep ediyoruz.

Fındık üretiminde özellikle fındığın olmadığı , fındığın olup da fiyatının ucuz olduğu dönemlerde üreticinin üretimden kopmamalarını temin edecek sosyal tarafı yüksek bu desteğin devamı üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

Mısır üreticilerimizde mısır prim desteğinin devamını istemekte olup, Toprak Mahsulleri Ofisinin İlimizde alım yapmaması sebebiyle devletin destekleme alımından yararlanamadığı için TMO’nun destekleme alımı yaptığı ve bu alım için kaynak aktardığı illere göre daha yüksek oranda mısır prim desteğini talep etmektedir.

5.     Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin afet zararlarının 1 yıldan sonraki yılarda da devamı sebebiyle borçlarının ertelenmesi talebi.

Doğal afetlerde zarar gören ve bu durumları hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen  çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçları kanuni düzenlemelerle  uygun görülen faiz oranı ile 1 yıl ertelenmektedir. Ancak özellikle meyve ve fındık ürünlerinde don ve benzeri doğal afetlerle meydana gelen zararın etkisi 1 yıldan daha fazla sürmektedir. Bu ürünlerde bazen 2,3 hatta 4 yıl afetin zararlarının etkisi ile ürün alınmadığı görülmüştür. Bu sebepledir ki afetin zararının ilk yılından sonraki yıllarda da devam etmesi halinde, bu durumun hasar tespit komisyonlarınca tespit edilmesi koşuluyla borçların sonraki yıllarda da ertelenmesi sağlanmalıdır.

6.     Tarım Kredi Kooperatiflerine ait yem fabrikasının mısır alım ve stoklama imkanlarının arttırılması.

Tarım kredi kooperatiflerine ait Akyazı İlçesi Osmanbey mahallesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren yem fabrikasının mısır alım ve stoklama imkanlarının yapılacak teknolojik yatırımla arttırılması Sakarya İlindeki Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortağı mısır üreticilerinin ürünlerinin değerlendirilmesine ve piyasada rekabet oluşmasına önemli katkı sağlayacağından, bölgedeki bütün mısır üreticilerinin de lehine bir durum oluşacaktır. Sayın Bakanımızın vereceği talimatla Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin bu yatırımı yapmasının sağlanması üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

7.     Kırsal kalkınma desteklemelerinden daha fazla yararlanma talebi.

Sakarya İli  sanayi, turizm ve hizmet sektörlerinin yoğun olarak yatırımlarının bulunduğu bir il olmasına rağmen, tarım sektörü ilin toplam ekonomisinin %25’ini oluşturmaktadır. İldeki tarım alanlarının verimliliği de dikkate alınarak Sakarya İlinin  Tarım Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan kırsal kalkınma hibe desteklemelerinden daha fazla pay alması gerekir. Sakarya İlinden tarımsal potansiyeli daha düşük illerin  bu desteklerden Sakarya ile eşit yada daha fazla pay alması üreticilerimizin tepkisine sebep olmaktadır. İlimizin potansiyeli dikkate alınarak kırsal kalkınma desteklerinden aldığımız payın arttırılmasını talep ediyoruz.

8.     Tarsim primlerinin yüksek olması ve bazı hasarların risk kapsamına alınmaması.

Tarsim primlerinin yüksek olması caydırıcı etki yaparak üreticilerimizin önemli bir kısmının ürünlerini sigorta ettirmemesine sebebiyet vermektedir. Üreticilerimizde sübvansiyonlu kredi kullanma mecburiyetinde kalmadıkça kendi isteğiyle ürünlerini Tarsim kapsamında sigortalamamaktadır. Bu sebeple sigorta ağının genişleyebilmesi için ve özendirilmesi amacıyla sigorta prim miktarlarının aşağıya çekilmesi üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

Aşırı yağışlar sebebiyle özellikle düz ova arazide su durmasından kaynaklanan zararların Tarsim tarafından risk kapsamına alınması üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

9.     Ayva üreticilerinin alan bazlı destek talebi.

İlimizin Geyve ve Pamukova İlçeleri  ülkemizin ayva üretiminin %70’ini  üretmektedir. Ayvanın olmadığı, çok olup ta fiyatının düşük olduğu yıllarda ayva üreticilerinin üretimden kopmamalarını temin amaçlı alan bazlı ayva desteği üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

10.   2017 yılı mısır, ayçiçeği, buğday desteklemeleri ile buzağı desteklemelerinin ödenmesi talebi.

2017 yılı üretim sezonunda üretilen mısır, ayçiçeği, buğday destekleri ve buzağı destekleri halen ödenmemiş olup, bu destelemelerin bir an önce ödenmesi üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

11.   Süt üreticilerinin fiyat ve desteklemelerin arttırılması talebi.

Kurlarda meydana gelen artış sonrasında hayvan besleme maliyetlerinin özellikle yem fiyatlarının hızla artmasıyla üreticilerimizi endişe ettirecek seviyelere gelmiştir. 2018 yılı Mayıs ayında süt fiyatları litre başına 1.53 Kuruşken 18 protein süt yemi fiyatları 1.20 Kuruştu. Üretici 1 Kg süt satıp 1.275 Gram yem alabilirken, bugün geldiğimiz noktada süt fiyatları 1.70 kuruşken yem fiyatları kilogram başına 1.80 kuruştur. Üretici bugün 1 Kg. süt satıp 0.940 Kg. yem alabilmektedir. İşte bu üretici aleyhine döngü süt üreticileri açısından endişe verici bir durumdur. Damızlık süt ineklerimizin geçmişte olduğu gibi tekrar kesime gitmemesi için üretici maliyetleri dikkate alınarak süt fiyatları ve süt prim desteklemeleri arttırılmalıdır.