Akyazı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akyazı Ziraat Odası > Haberler > SAKARYA ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU KASIM AYI TOPLANTISI FERİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİ

SAKARYA ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU KASIM AYI TOPLANTISI FERİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİ

Ferizli Seyifler Mahallesinde Çoban Pınarı Tesislerinde Ferizli Ziraat Odasının ev sahipliğinde yapılan toplantıya Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Ferizli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Belediye Başkanı Ahmet Soğuk, İlçe Tarım Müdür Vekili Mustafa Gürkan, Ferizli Ziraat Odası Başkanı Rıdvan Eren, İlçe Ziraat Odası Başkanları ile Mahalle muhtarları, Ferizli Ziraat Odası Delegeleri ve çiftçiler katıldı.

Ferizli Seyifler Mahallesinde Çoban Pınarı Tesislerinde Ferizli Ziraat Odasının ev sahipliğinde yapılan toplantıya Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Ferizli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Belediye Başkanı Ahmet Soğuk, İlçe Tarım Müdür Vekili Mustafa Gürkan, Ferizli Ziraat Odası Başkanı Rıdvan Eren, İlçe Ziraat Odası Başkanları ile Mahalle muhtarları, Ferizli Ziraat Odası Delegeleri ve  çiftçiler katıldı.

         Toplantıda ilk sözü alan ve toplantıyı açan ev sahibi Ferizli Ziraat Odası Başkanı Rıdvan Eren, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulunun bu ayki toplantısının Ferizli’de yapılmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek toplantının hayırlı olması dileği ile katılan herkese teşekkür etti.

Daha sonra söz alan ve toplantıyı yöneten Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar konuşmasında, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin çiftçiler adına yaptığı faaliyetler ve çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bayraktar konuşmasının devamında “kendi menfaatlerimizi kendimiz koruyacağız. Ürünümüze ve üretimimize sahip çıkacağız. Çiftçiysek çiftçilik yapacağız, çiftçi olmayanların müdahalesine fırsat vermeyeceğiz. Hayvancılıkta meralarımıza sahip çıkacağız, verimli tarım arazilerinin sanayileşmesine göz yummayacağız. İşletmelerin küçüklüğünden bahseden Bayraktar Sakarya da arazi toplulaştırılma projesine dahil edilmesini teklif ettiklerini ve bu talebin takipçisi olduklarını belirtti. Şunu herkes iyi bilsin ki işletmelerimizi optimum ekonomik işletmelere çıkartmak zorundayız. Bunun içinde arazi toplulaştırılmasını önemsiyoruz dedi. Fındıkta bu yıl geçen yıla göre daha fazla bir rekolte oluştuğunu TMOnun açıklamış olduğu fiyatın üreticiyi çok memnun etmemekle birlikte fiyatların gerilemesine engel olduğunu TMOnun  geçmiş yıllardaki randıman tespitindeki yanlış uygulamalarının  bu yıl yapılmamasının olumlu olduğunu belirtti.

 

 Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin sıfır gümrüklü mısır ithalatını engellemesinin de bu yılki mısır fiyatlarına olumlu yansıdığını ve mısır fiyatlarının yukarı doğru artış trendinde olmasının da üreticiyi memnun ettiğini belirten Bayraktar süt ve besi hayvancılığında yaşanan sorunlara da değindikten sonra katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

 

Toplantıda söz verilen belediye başkanı Ahmet soğuk ise, sulama projelerinden bahsederek Aşağı Sakarya sulama projesini gündeme getirerek ‘birlik kurmamız lazım dedi.’Soğuk “daha önce kurmuş olduğumuz bir sulama projesi vardı işletemediğimiz için heba oldu dedi.” yeni yapılacak sulama projesini Ziraat odası bünyesinde bir birlik kurarak yürütmeliyiz.  Bu meyanda çiftçiler olarak ta kendimizi yenilemeliyiz dedi. Birinci OSB’yi kurduk ikincisini de otomotiv ağırlıklı olarak Marmara bölgesinin en büyük sanayisini kuracağız. Hem sanayi hem tarımı bir arada yürüteceğiz.” Dedi.

Daha sonra Kaymakam Hakan Yavuz Erdoğan yaptığı konuşmada, Uzun yıllar biz dünyada tarım ülkesi muamelesi gördük. Tabi tarımda bir handikap var fiyatları değişken üretimin arttığında düşen Fiyatlar, arttığında yükselebilen fiyatlar. Bu yüzden sanayileşmeye de önem vermeliyiz. Tarımda bizim yapısal değişikliklerimiz var biz bunları hala yapamıyoruz ve işletmelerimiz büyütemiyoruz. Hala bizim tarımımızda % 20 ye yakın bir nüfus var. Bunu verimliliğe çevirmek için kurulan kooperatifler, birlikler daha sonra zor durumlara maalesef düşüyor ve kurumsallaşma gerçekleşmiyor, buda verimi düşürüyor. İyi örnekler var ama iki hayvan veriyorsunuz bir yıl sonra satıyor paraya çeviriyor. O zaman burada bir şey çıkıyor çiftçileri eğitilmesi. Bu konuda biz talep geldiğinde biz her türlü kurs açabilecek durumdayız. Bu halk yada tarım müdürlüğü yoluyla da ola biri dedi. Önemli konulardan biride meralar bu konuda çok duyarlıyız. Meralar işkal edilmemeli herhangi bir durumda müdahale etmekteyiz. Yöre halkı meralarına sahip çıkmalıdır. Çünkü Ferizli’de tarım hala büyük bir sektör oluşturmakta bunun farkındayız. Diğer taraftan bizim milli tohumlarımıza sahip çıkarak geliştirmeliyiz. İsrail’in tohumlarına bağımlı kalmamalıyız dedi”  

Toplantının devamında İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar çiftçilere söz vererek Ferizli  çiftçisinin sorunları dinlendi.