Akyazı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akyazı Ziraat Odası > Haberler > ZİRAAT ODASI ÇİFTÇİLERLE TOPLANDI ÇİFTÇİLER SIKINTILI

ZİRAAT ODASI ÇİFTÇİLERLE TOPLANDI ÇİFTÇİLER SIKINTILI

Akyazı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener BAYRAKTAR Başkanlığında muhtarlar ve çiftçilerle toplandı.

Ticaret Borsası Toplantı salonunda yapılan toplantıya Akyazı İlçe Tarım Müdürü Veysel MEYDAN, Muhtarlar Derneği Başkanı Bekir DURMUŞ, Muhtarlar, Ziraat Delegeleri ve Çiftçiler katıldı.

            Toplantıda 2019 yılı ÇKS başvuruları, desteklemeler, mısır ve fındık üreticilerinin hasat döneminde yaşadığı sıkıntılar ve İlimizde yapılacak Tarım Hayvancılık Fuarı ile ilgili konularda görüşme yapıldı.

            Toplantıda ilk sözü alan Akyazı Ziraat Odası Başkanı BAYRAKTAR; ülkemizin ekonomik açıdan zorlu ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğini bu süreçte bir provokasyona ve oyuna gelmeden milli ve manevi duyguları, birlik ve beraberliği, dayanışma duygusunu muhafaza ederek sıkıntıların daha kolay bertaraf edileceğini belirterek konuşmasına başladı. Bayraktar fındık ve mısır üreticilerinin ürün fiyatları açısından sıkıntılı bir hasat döneminden geçtiklerini, ürünlerin piyasada hak ettiği değeri bulamadığını, fındığın az olmasına ve dövizdeki artışa  rağmen üreticinin beklentilerine uygun bir fiyata ulaşamadığını, geçen seneki fiyatlar üzerinden 3 dolara fındığını satan üreticinin bu sene 2 dolar üzerinden fındığını satabildiğini, ihraç malı olan fındığın bu fiyatla satışından hem üreticinin kaybettiğini hemde devletimizin ihracattan elde etmesi gereken geliri elde edemeyerek devletinde kaybettiğini belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisininde taban fiyat açıklayarak fındık alımına girememesi,  yerli fındık sanayicisinin ve fındık tüccarının finansmana erişimde zorluk yaşaması, sağlanan finansmanında faizlerin yükselmesi sebebi ile maliyetinin artması,  piyasada fiyatları yükseltici yerli alıcılar tarafından talep ve rekabet oluşturulamaması sonucu piyasa italyan firmasının eline kalmış ve fındık fiyatları bu firmanın kontrolünde ve isteği doğrultusunda üretici aleyhine seyretmiştir. Üreticilerimizin TMO’nun devreye girmesi doğrultusundaki talepleri gerek Ziraat Odaları gerekse Ziraat Odaları Birliği tarafından Bakanlığa her fırsatta her şekilde iletilmesine rağmen TMO’nun alıma girmesi sağlanamamıştır.

            Mısırda da İlimizde ve İlçemizde 30 rutubet üzerinden ton başına 900 liradan başlayan mısır fiyatları üreticinin piyasaya talebin üzerinde mısırı arz etmesi, Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyat açıklayarak alıma girmemesi sebebi ile Konya ve daha sonrada Eskişehir’den İlimize mısır gelmesiyle de  hasadın başlamasından 3 gün sonra gerilemeye başlamış kısa sürede ton başına mısır fiyatları 670 liraya kadar düşmüştür.  Bu süreç içerisinde Ziraat Odaları olarak İlçemizde ve mısır üreten İlimizin diğer ilçelerinde üreticilerimizle bir araya gelerek hasadın geciktirilmesi Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanlığı iletişim merkezi üzerinden Tarım Bakanımıza ve Ziraat Odaları Birliğine yaşadığımız mağduriyeti aktararak piyasanın çiftçi lehine oluşması ile ilgili taleplerimizi ilettik. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi üreticimizin önemli bir kısmı hasadı bitirdikten sonra fiyat açıklayarak alıma girdi. Bu süre zarfında oluşan fiyatlar çiftçimizin tepkisine neden oldu. Gübre, mazot, tohum, ilaç vb. üretim girdilerinin fiyatlarındaki artış önümüzdeki yıl mısır fiyatlarının böyle seyretmesi halinde birçok üreticinin üretimden vaz geçmesine sebep olabileceğini belirten BAYRAKTAR önümüzdeki hafta Ankara’da yapılacak olan Ziraat Odası Başkanları Marmara Bölge Toplantısında çiftçilerimiz tarafından bize aktarılan bütün sorunları Sayın Bakanımıza ve Birlik Başkanına aktaracağını ifade etti.

            BAYRAKTAR konuşmasının sonunda Ziraat Odaları olarak çiftçinin hizmetinde olduklarını çiftçiden gelen talep doğrultusunda sorunların giderilmesi ve çiftçimize hak ettiği değerin verilmesi için gerekeni yapacaklarını belirtti.

            Bayraktardan sonra söz alan İlçe Tarım Müdürü Veysel MEYDAN; 2019 yılı ÇKS başvurularıyla ilgili toplantıya katılanları bilgilendirdi.

            Toplantının devamında söz alan fındık ve mısır üreticileri fiyatlarda yaşanan sıkıntılar sebebi ile tepkilerini dile getirerek sorunlarını ilettiler.

            Toplantının son bölümünde Hendek ilçesinde 25-28 Ekim 2018 tarihinde düzenlenecek olan Sakarya Tarım ve Hayvancılık Fuarına üreticiler davet edilerek Ziraat Odası tarafından tahsis edilecek araçlarla katılım sağlanmasına karar verildi.